tisdag, augusti 31, 2010

Spara och slösa, vem väljer du?

Vilka som är Spara och vilka som är Slösa är knappast svårt att räkna ut? Sverige och Anders Borg har fått beröm för hur krisen hanterats. Det har gjorts väl avvägda satsningar som gett stor effekt. Hade vi tvingats stå ut med vänsterkartellens, dvs S, V och MP:s, politik hade vi varit i samma läge som Grekland, just det, med tomma fickor vid ruinens brant. Östros gnälliga ”för lite för sent” ekar i öronen men tack och lov att det är det enda vi fått stå ut med av honom under de senaste åren!  Idag presenterade vänsterkartellen sitt första valmanifest, att ställas mot Alliansens som presenterades förra veckan. Vänsterkartellen kallar sitt för Regeringsplattform medan Alliansens kallas Jobbmanifest. Redan här kan man ana attitydskillnaden. Vänsterns namnval visar på att makten är viktigast medan Alliansen fokuserar på det som är grunden för välfärden, dvs. att så många som möjligt har ett arbete. I våras fick vi veta att skattehöjningar var att vänta om vänsterkartellen vann valet och senaste veckan har de kontrat Alliansens förslag med egna satsningar men utan att vara tydliga med hur planerna ska finansieras. Idag fick vi flera löften om satsningar och besked om att det i huvudsak ska ske utan att sänka skatterna. Häpp! De tidigare aviserade skattehöjningarna ska alltså finansiera kalaset, vilket inte känns så seriöst men vem är förvånad? Man hävdar som vanligt från vänsterhåll att hög välfärd kräver höga skatter och att skattesänkningar leder till lägre välfärd. Kan inte låta bli att undra om de menar allvar. Var har de varit de senaste fyra åren?  Eller ska vi kanske säga 4+12 år kanske? S misslyckades kapitalt i förra valet beroende på att man under många år inte lyckades skapa arbetstillfällen, nu har man tagit till sig två partier vars sämsta gren är just ekonomisk hushållning och jobbskapande och presenterar tillsammans med dem detta valmanifest. Tror man att det ska funka bättre, eller vill man inte vinna valet? Jag börjar faktiskt undra… Vi får verkligen hoppas att de i så fall får som de vill, för förutom det som sägs i valmanifestet är det mycket som man inte kommit överens om, t.ex. rättspolitiken, och eventuella framtida överenskommelser där bävar jag för, se bara på att man vill att Sverige ska lämna Afghanistan så fort som det bara går.
 
För mer professionella kommentarer till valmanifestet hänvisar jag till tidningar och TV men jag kan inte låta bli att kommentera några saker:
  • RUT försvinner Minst 11 000 jobb försvinner och de drabbade branscherna lär bli svarta som sot igen. Snacka om att sparka undan benen för många som äntligen fått chansen att komma in på arbetsmarknaden
  • Etableringsfriheten för vårdbolag försvinner. De som faktiskt ser till att vårdköerna minskar i landet kallar Ohly för sina fiender. Ideologi går före logik och mänskliga behov, precis som vanligt för verklighetsfrånvända kommunister.
Dessa två åtgärder gör mig illa berörd och vänsterkartellens ord om Alliansens hjärtlösa politik visar på dålig sjukdomsinsikt och hyckleri.
  • Sänkt maxtaxa på dagis från 1260 kr till 900kr. Det gynnar oss som redan betalar maxtaxa men gynnar knappast de som inte gör det?  Dessutom, hur ska kommunerna kompenseras?
  • ROT-avdraget blir kvar denna mandatperiod och ska även gälla hyreshus. Bra men när försvinner det? 
 
Länkar: SvD, SvD, Exp, Exp, Exp, Exp
 

Inga kommentarer: