måndag, april 10, 2006

LO-medlemmarnas åsikter om stödet till SAP

Intressant Sifo-undersökning.
LO skänker minst 6 kronor per medlem till Socialdemokraterna. 61 % av LO-medlemmarna tycker att det är fel, 15 % är tveksamma eller vet inte och 24 % tycker att det är rätt. Bara en fjärdedel av LO-medlemmarna tycker alltså att det är OK att delar av deras medlemsavgift går till sossarna. Mer intressant blir det när man ser vad LO-medlemmar som tänker rösta på sossarna tycker: Bara 39% tycker det är rätt medan hela 45% tycker att det är fel och 16% är tveksamma eller vet inte. Anmärkningsvärt! Jag hoppas att detta kan bli början till att göra LO politiskt oberoende, precis som ett fackförbund ska vara. Arbetet måste börja nerifrån med de enskilda medlemmarna, LO:s gräsrötter, för i toppen lär det aldrig börja.
Direktlänk till undersökningen.

Edit: DN nämner visst undersökningen men annars har den inte fått så stor uppmärksamhet.

2 kommentarer:

Mr M sa...

Det konstiga som jag ser det är att det ändå är hela 24% som tycker att det är rätt. Jag menar det finns inget som hidrar dom från att själva bidra partiet med hur mycket dom vill, själva.

Det är väl deras vana trogen att alltid vilja styra över andra och tvinga dom till samma sak. Dom kanske inte känner till att alla skattebetalare betalar redan till partierna genom partistödet, men det är klart det går ju inte bara till ett parti utan till alla i riksdagen och det kanske blir för rättvist för dom.

PW sa...

Att det är så många som tycker det är rätt beror nog på att den ursprungliga kopplingen mellan LO och SAP anses vara motiverad än i dag. De har inte insett att världen har förändrats de senaste åren.Dessutom så får man inte glömma att LO fått ganska stor makt och har kunnat påverka SAP mycket genom åren.