fredag, september 15, 2006

Desperata vänstern

Jag tycker satir är kul och att det nästan används för lite. Svensk politisk satir är ju mer eller mindre bara Parlamentet på TV4 vilket blir lite tråkigt i längden. Men hellre för lite än såna här serier som Galago tydligen tycker är häftigt.
Citat ur artikeln:

"Tecknaren Pontus Lundkvist har tecknat serien "Golfarupproret" i Galagos temanummer "Stoppa borgarna". Där beskrivs Sverige efter en borgerlig valseger. Golfare våldtar lemlästade lik. En mamma uppmanas: "Kasta dart på din hängda bebis eller dö." Män i en kd-bil ropar "Heil Hitler" och en person med hakkors på hjälmen ger sig ut för att mörda småbarn: "Fredrik Reinfeldt kommer att bli stolt och kåt". Boken delades bland annat ut på LO:s och Sekos familjedag på Kolmården."
Vad ska man säga? Materialet delas ut av LO och SSU och tydligen är man så desperat i vänsterlägret att man tar till allt fulare knep. Seriöst? Satir? Knappast!

5 kommentarer:

liz sa...

Om du hade varit en gnutta insatt så hade du vetat att Galago är en fristående, oberoende tidskrift, för serier. LO köpte in ett visst antal exemplar av deras nummer för att använda i en kampanj. Hur kan de ta ansvar för en enskild skribent och vad han eller hon uttrycker?

Vad som är desperat är väl att du och andra lågpannade moderater blåser upp en skitsak till ett "påhopp" och en "skandal".

Av någon anledning så existerar det ingen moderat satir, eller högersatir överhuvudtaget. Har du funderat över vad det beror på?

PW sa...

"lågpannade moderater" tja du vet hur man skriver för att verka seriös...nä knappast!
Att avbilda någon som barnamördare och kalla det för satir är omoget och obehagligt ointelligent.
Jag vet mycket väl att Galago är en så kallad"oberoende" tidskrift men när LO väljer att dela ut dem så betyder det faktiskt att de står för innehållet, det kan knappast ifrågasätttas. Tänk om jag kunnat teckna och låtit Lars komministen Ohly och Göran Nivea Persson leka ultrakommunistisk dödspatrull som skjuter av åsiktsmotståndare. Skulle du tycka att det var OK eller skulle all kritik mot det vara att blåsa upp en skitsak till ett "påhopp" och en "skandal". Hmm varför det inte finns högersatir? Lätt förklarat, ni vänstermuppar tål inte något som ifrågasätter den kommunistiska världsbilden och skulle väl gå i taket om det började produceras sådan.

Anonym sa...

Att säga att "Att avbilda någon som barnamördare och kalla det för satir är omoget och obehagligt ointelligent." är väl att gå i taket och inte veta vad satir är.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Satir

Det finns ju vissa människor som (helt utan belägg!) säger att den borgerliga regeringen driver en politik där staten (Borgarna nuförtiden) tar mindre socialt ansvar än om den vänstra motsvarigheten styr. Att då teckna ett porträtt av den totala maktfullkomliga alliansen i en nihilistisk framtidsbild borde väl då räknas som satir då man "i kritiskt syfte gycklar med (det offentliga livets) missförhållanden".

Vakna upp ur den nystädade moralpaniken och upptäck den nihilistiska motkulturen, börja med Galago för edert seriebehov och Vertigo för en djupdykning i skräplitteraturen.

Anonym sa...

Ovanstående kommentar hamnade på din blogg efter ett slumpmässigt urval från. http://knuff.se/u/106329/263/n

Du behöver alltså inte se detta som något personligt påhopp, jag blev bara trött av att se samma snäva världsbild döma samma utmanade serier på samma sätt i 35 varianter. Puss!

/Gunnar

PW sa...

Hej Gunnar!
Du behöver inte snudd på be om ursäkt för att du skrivit en kommentar. :) Vad som är satir är synnerligen subjektivt. Satir kan och ska vara elak, helst med glimten i ögat för att bli riktigt njutbar. Den här serien är mest grov och fördomsförhärligande på ett osmakligt sätt. Jag är dessutom trött på att vänstern sätter gränser för vad som är acceptabelt och inte och att alla ska följa den världsordningen. Ta exemplet i min första kommentar om Ohly och GP som kommunistisk dödspatrull, skulle det vara satir i dina ögon? När det gäller Galago så var det ganska länge sedan jag läste den och vad jag minns var den betydligt bättre förr. DÅ var det vass satir, idag känns det mest krystat och desperat.