fredag, mars 23, 2007

Sverige vs Kuba

Matchen mellan vår eminente utrikesminister Carl Bildt (Sverige och EU) och kommunistdiktaturen Kuba snurrar vidare. Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig framöver. Kuba tycker att oförrätter som Sverige gjorde för flera hundra år sedan fortfarande är relevanta i diskussionen när de får kritik för bristen på mänskliga rättigheter. Undrar hur Kubanerna ser på sitt spanska arv och den typ av kolonisation som spanjorerna ägnade sig åt? Var det mer OK? Nu väntar vi med spänning på vad Mikael Wiehe tycker och kommer han att stå utanför UD och sjunga Sång till friheten?

Edit: Missade DN:s länk

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kuba är nog lite skakade av att EU står på vår sida.
//T

PW sa...

Jo, antagligen och kanske kan det leda till bättre förhållanden för Kubas befolkning.

Richard sa...

Mycket förvånad över att en sekreterare till en kommissionär kan uttala sog för hela EU kommissionen och ställa sig bakom ett så huvudlöst uttalande som Carl Bild gjord i en FN konferens och sen kalla upp Kubas Sverige ambassadöe för att kritisera att den Kubanska delegaten protesterade. Vill C. B. sätta munkavel på FN deltagarna och bestömma vad dess får säga. Vem får då sätta munkavel på Carl Bildt.
Får mig att tänka på det gamla uttrycket "om en blind leder en annan blind faller de båda i gropen". Eljest slog det mig igår att nu kanske de utpekade länderna kallar upp de svenska ambassadörerna för att få en förklaring och ursäkt på Bildts uttalande. Och mycket riktigt nu på em idag har det blivit bekant att vår ambassadör i Kuba har blivit uppkallad så nu väntar vi bara på Vitryssland, Nordkorea osv.

Henrik T sa...

Till Richard... du kan inte mena allvar. Att gruppera Kuba med Nordkorea och Burma är helt korrekt. Enda problemet i sammanhanget är att Kuba är en insnöad kommuniststat utan förståelse för demokrati och mänskliga rättigheter. Ta hem vår ambassadör och släng ut deras!

Robban sa...

Vulgo kommunister som Fidel Castro, Mugabe och Palme gillar inte att en borgar regering kritiserar diktaturer, terror och forslavning av folk. Det ar kul att Carl Bildt gjort markerat emot kommunistiskt slaveri och gjort Sverige neutralt. Sverige har sedan Palmes regim varit stodtrupp till kommunistiska diktaturer som Kuba, mfl, och darmed allierat sej till de kommunistiska diktaturerna. Att borgarna nu markerar ett stopp for stod till fortryckare ar att aterga till den neutralitet vi hade innan 1970 talet men det kravs ett stopp pa ekonomiskt stod, inte bara ord. Bra gjort CB.

PW sa...

Jadu Richard, vad ska jag säga. Jag har väntat på att en svensk regering ska ta bladet från munnen och kritisera kommunistdiktaturen på Kuba. Något som våra undfallande kommunistförhärligande socialistregeringar inte velat göra. Gissa om jag är glad och jag förstår att det smärtar i ett vänsterhjärta som ditt...

richard sa...

Henrik t och pw
Det verkar som kärnan i mitt resonemang har undgått er båda. Antingen man är höger eller vänster så måste man fatta att det var fundamentalt fel att protestera mot en delegats inlägg i ett FN forum genom att på hemmaplan fordra en ursäkt och förklaring. Delegaternas språkbruk på möten bör åligga ordföranden på sådana möten. Många kommentatorer har ondgjort sig över att FN tillåtet Kuba att vara medlem i kommittén för mänskliga rättigheter. Men har Sverige några högre moraliska värden. Regeringen tillät CIA att kidnappa med Svensk polishjälp två Egyptier som flögs från Bromma, och Sverige är det land som har fått mest kritik från FN att bryta mot mänskliga rättigheter vad gäller flyktingar och barn konventionen. Det känns något befriande att bli anklagad för vänsterinriktning då jag själv i många år varit orolig för mina högeråsikter.

El Manisero sa...

EU må ställa sig bakom uttalandet men det är ända tack vare europeiska, i huvudsak spanska, företag som Castros regim överlevt. Hade inte dessa företag gått med på Kubas inviter att bygga upp en högst apartheid-präglad turistindustri vid sovjetimperiets fall, hade regimen aldrig klarat sig.

/johan

PW sa...

Jadu Richard, hur etiketten och protokollet för protester och avkrävande av ursäkter ska gå till känns mindre viktigt här. Vi blev anklagade för etnisk rensning och för saker som hände för över 1000 år sedan. Är inte det ett protokollsbrott så vet inte jag. Sverige har fått en del kritik gällande mänskliga rättigheter och det är vi medvetna om och försöker inte förneka det heller. Åtminstone inte den nuvarande regeringen. Du behöver nog inte vara orolig förresten, det du känner kan knappast vara högeråsikter...