måndag, mars 13, 2006

Melodifestivalfinal 2006

På lördag är det final i Melodifestival 2006.
Tittar man igenom startfältet undrar man vilket årtionde det är, för inte kan det väl vara 2006? Nej, det kunde lika gärna vara 1986. När ska man (läs svenska folket) inse att det inte längre är en schlagertävling utan en meloditävling. Schlager är så hopplöst ute utanför Sveriges gränser. Här kommer mina kommentarer till de olika låtarna och artisterna. Varje bidrag är betygsatt enligt skala 1-10. Bidragens chanser i kvalet eller en eventuell final i Aten är också bedömda.

1. Sing For Me
Andreas Johnson

En melodi som har tydliga Beatlesinfluenser men inte till det bättre tyvärr. Den känns inte särskilt fräsch och är snart bortglömd.
Betyg: 4
Eventuell chans i Aten: Räcker inte till final.

2. Älskar du livet
Björn Kjellman

Ja, vad ska man säga. Jag har redan kallat den för ” fransk rödvinschlagervals med doft av sent sextiotal” och det säger väl allt egentligen. Inte ens om den hade varit bra i sin genre, som för övrigt knappt var modern ens på 70-talet, så hade den haft en chans i Aten.
Betyg: 1
Eventuell chans i Aten: Sist i kvalet


3. Jag ljuger så bra
Linda Bengtzing

En ABBA-kryddad dansbandsschlager…Gäsp har vi hört den förut? Lindas stressade klädbyten kan inte rädda denna intetsägande lättglömda låt , ja inte ens en total strippnakenchock skulle kunna rädda den.
Betyg: 3
Eventuell chans i Aten: Räcker inte till final


4. Night Of Passion
The Poodles

Ett gruppnamn som avslöjar repertoaren. :) Pudlarnas bidrag är en helt OK hårdrockslåt som dock inte når upp till Wig Wams starka ”In my Dreams” från förra årets ESC.
Betyg: 7
Eventuell chans i Aten: Når final men ingen topplacering.


5. Lev livet
Magnus Carlsson

Ännu en slätstruken dansbandsschlager som vi hört hundratals gånger. Versen är starkare än refrängen vilket hör till ovanligheterna. Är detta vad Glennmark och Strömstedt kan prestera idag så tycker jag de kan ägna sig åt annat framöver.
Betyg: 3
Eventuell chans i Aten: Räcker inte till final


6. Mama Take Me Home
Rednex

Jag hör till dem som aldrig förstått Rednex storhet och jag blev minst sagt förvånad att de tog sig till final. En skrällchock i Kjellmanklass. Jag har inget emot country som sådant, men låten är inte särskilt ny den heller, för precis som i schlagergenren återvinns det friskt. Pajaserierna på scen bör tilltala dagisbarn och den här veckan leker de säkert Rednex bland kuddarna.
Betyg: 2
Eventuell chans i Aten: Räcker inte till final

7. Evighet
Carola

Carola är populär, otroligt populär och som jag också skrivit förut så skulle hon ha gått till final med vilken skitlåt som helst. Nu är den här inte så dålig för att vara en powerschlager men den räcker ändå inte till. Versen är bra mycket starkare än refrängen t ex. De senaste åren har Carola låtit alltmer ansträngd när hon sjunger och till det lägger hon en massa tjut och wail. Det låter bara ansträngt och tröttsamt och för mig är det inte ett tecken på fart, fläkt och energi utan på nån sorts tvång att leva upp till bilden av en hurtig Carola som inte längre finns.
Betyg: 5
Eventuell chans i Aten: Når final men ingen topplacering.

8. The Name of Love
Magnus Bäcklund

En irländsk folkmusikinspirerad popdänga som tyvärr är lite för anonym för att sätta sig riktigt. Den behöver ett par genomlysningar för att riktigt komma till sin rätt. En låt som skulle gynnas av att behöva kvala.
Betyg: 6
Eventuell chans i Aten: Når final men ingen topplacering.

9. Idag och Imorgon
Kikki Danielsson

Att den här låten gick till final är mer ett tecken på hur populär Kicki är än att det är en bra låt. Det här är ännu en tråkig schlager med ett bäst före-datum som för länge, länge sedan gått ut.
Betyg: 2
Eventuell chans i Aten: Räcker inte till final

10. Temple of Love
BWO

Äntligen en riktig syntstänkare i final. Här finns influenser från 80-talets och 90-talets danshits. Att man har samma låttitel som Sisters of Mercys största hit gör inte heller saken sämre. Säga vad man vill om Alexander Bard men känsla för hits har han.
Betyg: 9
Eventuell chans i Aten: . Får hyfsad placering, kanske till och med topp tre.

Edit: Att det ska vara så svårt att få formatteringar rätt. WYSIWYG?? Knappast.

Inga kommentarer: