måndag, maj 14, 2007

ESC 2007 Finalen. Mycket gnäll nu.Finalen är avgjord och glamrock var visst inte Europas grej eftersom The Ark floppade. Ja en 18:e plats kan inte vara något annat än en flopp. Jag tycker nog att de förtjänade en topp 10-plats i alla fall men inte att vinna. Efter att ha hört alla låtarna inför och under finalen såg min topp10-lista ut så här, med deras slutliga placering i parentes:
1. Finland (17)
2. Moldavien (10)
3. Serbien (1)
4. Georgien (12)
5. Ryssland (3)
6. Sverige (18)
7. Bulgarien (5)
8. Slovenien (15)
9. Turkiet (4)
10. Makedonien (14)
Resten var skräp och Ukrainas löjliga foliefjolla måste vara det mest patetiska publikfrieri som visats på en ESC-scen, vilket inte säger lite. Tack och lov att den inte vann, då hade tävlingen definitivt varit död, nu är det bara nära… Östdominansen är total men det är ju många östländer som ställer upp och flera länder har ju nyligen tillhört samma land. Att kompisröstningen påverkar utgången är ju inte så konstigt men även utan den hade The Ark inte kunnat ta sig upp på topp 10. Många tycker att det är dags att lägga ned tävlingen men inte jag. Vi måste skicka mer internationellt gångbara artister och låtar så fixar det sig. Med internationellt gångbara menar jag låtar som inte bara slår i de nordiska länderna och möjligen England utan i hela Europa, alltså även i öst. Det är med andra ord dags att se över kriterierna för vilka bidrag vi ska ha i våra egna uttagningstävlingar. Fossiler som G:son, som bevisligen inte fått till en vettig låt på flera år, måste bannlysas. Alla tidningars ”schlagerexperter” tycker förstås en hel del om tävlingen och det produceras spaltkilometrar och även om det mest är gnäll och ”tycka synd om” så finns en del förslag till lösningar. Några länkar:
Expressen, Aftonbladet, SvD, DN. Jag tycker också att det är dags att göra något åt formerna för ESC. Det är helt enkelt för många låtar att lyssna på. Kvartsfinaler och semifinaler måste införas och i själva finalen ska bara de länder som deltar få rösta. Då kanske vi kan få upp lite mer intresse från övriga västländer och förhoppningsvis tona ned östdominansen något.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: