måndag, juni 16, 2008

Förtroende är bra, kontroll är bättre…

Bloggosfären har skrivit om och mestadels högljutt kritiserat lagförslaget om signalspaning, ”FRA-lagen”, ”Lex Orwell” mm (kärt barn har många namn…) under några veckor men i ”gammelmedia” har det varit relativt tyst. SvD:s ledarskribenter har dock kritiserat lagförslaget ett antal gånger. Jag har inte bloggat något alls på senare veckor och har följt dessa skriverier från sidan. Det har skrivits många briljanta texter mot lagen och jag har inte tyckt att jag har behövt delta i själva debatten. Däremot vill jag gärna, som moderat lokalpolitiker tala om vad jag tycker om sakfrågan. Jag tycker att ett visst mått av övervakning är bra, typ övervakningskameror på offentliga platser, men när myndigheterna vill kränka brevhemligheten utan ens en misstanke om brott har det banne mig gått för långt! P J Anders Linders är som vanligt briljant och i gårdagens ledare i SvD slår han huvudet på spiken. Jag tycker det är skrämmande att en moderatledd regering kämpar för att införa en lag som ger myndigheterna dessa befogenheter. Vad blir nästa steg i övervakningen? Den naturliga följden efter att FRA fritt fått mandat att övervaka Internettrafiken borde väl bli ett inrättande av FPA (Försvarets PostAnstalt) som öppnar vår post innan den hamnar i våra brevlådor? Detta lagförslag i kombination med regeringens taffliga och inkompetenta hantering av försvarspolitiken ger mig väldigt starka betänkligheter. Man nedrustar försvaret mot yttre hot men upprustar övervakningen av sina egna medborgare. Jag hoppas att det finns ett tillräckligt antal moderata och andra borgerliga riksdagsledamöter med ryggrad nog att rösta nej och därmed fälla detta grundlagsvidriga lagförslag. Hur det än är så helgar inte ändamålet medlen!

Mer att läsa:
SvD, SvD, SvD, SvD

Uppdatering:
Det går rykten om att den moderata partiledningen hotar med uteslutning ur partiet för de moderata riksdagsledamöter som röstar nej på onsdag. Jag förutsätter att dessa rykten är falska för det är så främmande för mig att detta skulle förekomma i mitt parti. Om ryktena mot förmodan skulle vara sanna så har man gjort bort sig grundligt. Den/dessa som har uttalat dessa hot ska i så fall omedelbart ställa sin plats till förfogande alternativ säga upp sig! Annars kan man räkna med ett stort medlemstapp, däribland mitt.
Uppdatering 2:
Enligt uppgift så har Pär Henriksson, moderaternas kommunikationschef förnekat att det ska ha förekommit hot. Får hoppas att det är han som har rätt.
Uppdatering 3:
Har haft kontakt med mina båda riksdagsmän och fått bekräftat det jag misstänkte, dvs. att ryktena om uteslutning för olydiga medlemmar är grundlösa. Om ryktet har startats av någon/några som är emot FRA-lagen så hoppas jag att den/de inser att det knappast har gagnat kampen utan mest har skapat irritation.


Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Farmorgun sa...

Jag är rädd för att ryktet talar sant. Alliansens partier och socialdemokraterna (de senare drog på oss eländet) tror att de står upp för demokratin genom att rida på pricipen att de fått svenska folkets mandat vid det senaste valet och därför inte bör eller ska lyssna på tillfälliga opinioner. Mörkret sänker sig över det demokratiska Sverige. Kan rekommendera läsning av Oscar Schwarz blogg http://swartz.typepad.com/

PW sa...

Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna, verkar ha dementerat uppgifterna om hot. Måtte han ha rätt.