tisdag, juni 24, 2008

Hårdrockare undanbedes...

En gymnasieskola i Västervik har sagt upp en estetlärare. Han spelar i ett hårdrockband och detta strider tydligen mot skolans värdegrund. Det låter mycket märkligt. Jag kan svårligen tänka mig att en skolas värdegrund definierar så snävt som till musiksmak och aktivitet i olika band. Värdegrunder brukar vara generella så uppsägningen kan säkert härledas till någon, troligtvis, rektorns, högst personliga tolkning av densamma. Den nämnd i kommunen som ansvarar för gymnasieskolan bör ta rektorn hårt i örat annars hoppas jag att den gymnasieskolan tappar sina elever när det blir möjligt att välja själv, för vem vill gå på en skola där vissa musiksmaker är otillåtna?

Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Jacob sa...

Jag blev onekligen upprörd efter att läst nyheten på svd.se
Hur i hela friden är skolans rektor funtad när han uttrycker sig på det kränkande sättet. Och att sweden rock har betydligt mindre fall av misshandel och våldtäckter än mer "populärmusikaliska" festivaler om Hultsfred har tydligen gått denne man helt förbi. Jag anser att Håkan Hellström väcker upp mer aggressioner hos en människa än Hammerfall.

Besökaren sa...

jacob: Jo, men Hellströms falsksång lär ju kunna väcka döda ur graven, så egentligen är han ju mer metal än de flesta hårdrockare :)

Flundran sa...

PW, bara för sakens skull: I artikeln står det bara att det rör sig om en "gymnasieskola utanför Västervik", inte att det handlar om Västerviks gymnasium. Det finns åtminstone en gymnasiefriskola i Västervik. Om det är friskolans rektor som inte klarar av hårdrockare så har sannolikt inte kommunen mycket att säga till om. :-)

Att man är mer än lovligt inskränkt, och dessutom uppenbarligen fascinerande avskärmad från verkligheten om man - som den aktuella rektorn - tror att hårdrock står för omoral, det är en helt annan sak.

PW sa...

flundran: OK om det skulle vara friskolan så har inte kommunen så mycket med det att göra,det stämmer. Det bör ligga på Skolverket i så fall.

jacob: Just det, det är knappast musiksmaken som definierar hur man är som person.

besökaren: Musiksmaken är som baken, delad. Själv ogillar jag (som bekant) starkt Håkan Hellström, dansbandsmusik och schlager. :)

soren.s sa...

PW + alla som kommenterat, tag del av fakta innan ni spyr er galla. Varken skolan, rektorn, föräldrarna, kommunen, skolnämnden har något emot hårdrock eller hårdrockare. Däremot är man emot bandet Blodsrit. Ingen har sagt att hårdrock är omoraliskt, däremot menar rektorn att Blodsrits texter är det. Jag gjorde själv en sökning på bandets låtar och valde en helt slumpmässigt (Vid Livets Slut). Den beskriver hur man gör för att begå självmord. Ska titta på några fler sen. Sedan hör det också till saken att Hammargymnasiet i Gamleby (2,5 mil från Västervik) har linjer med lätt förståndshandikappade elever.

PW sa...

soren.s: Tack för din kommentar. För mig är knappast mitt inlägg att spy galla och hittills är inte någon av kommentarerna det heller. Till saken då: När bevekelsegrunden för uppsägning är ett medlemskap i ett hårdrocksband låter man personens fritidsintressen bestämma om denne är lämplig för sitt jobb vilket är minst sagt tveksamt. Så länge denne sköter sitt jobb ska inte ett fritidsintresse kunna leda till uppsägning. Att sen "skylla" på lätt förståndhandikappade elever är bara att göra dem till offer. Vilken musik är godkänd att lyssna på? Tuggummipop med hjärndöda kärlekstexter? Jag själv lyssnar t.ex på Joy Division och deras svartsynta texter. Tur att jag inte blev lärare på ett övermoraliskt gymnasium, då hade jag väl fått kicken.

soren.s sa...

Hur lämpligt är det då för tonårstjejer att lyssna på texter som "jag låter mitt blod flöda, kallt stål har öppnat mina vener, jag låter eggen tränga djupt". Det finns redan tillräckligt många som skär sig.

Adurna sa...

Att skära sig har inte med musik att göra, däremot hör det till en del undergroundkulturer och förknippas genom dem med musik.(Man kan ju inte påstå att det är konstigt om de lyssnar på musik som har texter som ligger dem nära om hjärtat.)
Saken är den att musiken beskriver något som redan finns.
För att dra upp ett exempel kan vi dra upp termen emo som ofta förknippas just med självmordskulter, det är bara det att egentligen är emo (emotional hardcore)bara en punkgenre som tar upp mer känslor än politik.
Jag vill även tillägga att jag känner flera personer som lyssnar på pop och andra mer accepterade genrer som också de skär sig. Det som det handlar om är hur man har det socialt, vad man har för stöd hemmifrån etc.
Jag förstår inte hur medlemskap i ett band som sysslar med en hårdrocksgenre kan leda till att han avskedas, som huvudanledning är det helt enkelt otillräckligt.
Visst är texterna mörka men man kan inte påstå att han på grund av sitt medlemskap i ett hårdrocksband kommer stå och predika för nån dödskult när han är och jobbar i skolan; det är ju trots allt skillnad mellan jobb och fritid, och efter 5 års lärarutbildning tror jag verkligen att han kan undervisa utan att dra in något av det mörker som hans bands texter handlar om.

PW sa...

adurna: Kan bara instämma i vad du säger.